Tuesday, July 27, 2010

Paylaşım ve Ovi Appwizard

Paylaşım olayını oldum olası sevmişimdir. Blog yazmaya başladığım günden beri, kayıt altına almak istediğim birşey olduğunda, veya benimle aynı dertten muzdarip olduğunu düşündüğüm kişilere yardım etmek adına, sürekli nette birşeyler karalamışımdır. Arada bir kavramlar üzerine okumalık birkaç satır da yazmışlığım vardır.

Bu noktada, eğer blogum okunuyorsa, google aramalarında çıkıyorsa, birkaç klavye hareketi ve birkaç fare spini ile dünyanın birçok noktasına anında ulaşabildiğimi düşünüyorum. Yani paylaşımın önemi bu noktada ortaya çıkıyor, etrafımızda nasıl bir network oluştuğunu, verilerin bu network üzerinde nasıl hızlı hareket ettiğini olayın içerisinde durduğumuz için çok farkedemeyiz. Fakat Google Analytics gibi sitenizdeki içeriğin analizini ve istatistiğini yapan uygulamalar, bu networkü bir nebze olsun farkedilebilir kılıyorlar. Ve bu network görülür hale geldiğinde yapabilecekleri ile ilgili bir uzay insanı hem heyecanlandırıyor, hem de ürkütüyor.

Paylaşım ile ilgili olarak söyleyebileceğim şudur ki, en popüler uygulamalar insanların birbiri ile birşeyleri paylaşabildiği uygulamalardır, çünkü insanlar doğası itibari ile iletişim sağlamak zorundadırlar, örnek mi? Facebook, Twitter iki önemli kişisel paylaşım örneğidir. Bugün bir IT uzmanının Twitter'ı ve "Follower"ları olduğu gibi, Holywood yıldızlarının da Twitter'ı ve sıkı bir "Follower" kitlesi vardır. Yani, paylaşım artık sadece IT'de ve IT ile ilgili değil, her konuda olabilir. Her alanda bloglar, forumların üzerindeki yükleri alıyor. İnsanlar Wikipedia'ya, Wikimapia'ya başvuruyor, Wiki denildiğinde içeriğindeki bilgi farklı bir gözle inceleniyor.


Konu fazla dallanmadan, bağlamaya çalışacağım. Paylaşımlarınızı daha kolay yayınlamanızı sağlayacak bir yenilikten bahsetmek istiyorum. Bu bir wizard, Ovi Store içerisine bloglarınızın cihaz üzerinden okunabilmesine olanak veren bir uygulama yapmanıza yardımcı bir wizard. Henüz BETA sürümünde olan bu uygulamaya http://oviappwizard.com/web_nokia/dashboard.jsp linkinden erişebilirsiniz. İsmiyle aynı ismi taşıyan wizard sizi 4 adımda sonuca ulaştırıyor. Dakikalar içerisinde (belki logo kısmında biraz zaman kaybedebilirsiniz) Ovi Store içerisinde bir uygulama sahibi olabiliyorsunuz.

Burada beğendiğim, bu kadar kısa sürede ve bu kadar kolay bir şekilde bir uygulama ile Ovi Store içerisinde boy gösterebilme olanağı idi. Bu blogu da en kısa zamanda (logo sorununu çözer çözmez) Ovi Store'a koyacağım.

No comments: