Sunday, July 25, 2010

C'de yer problemi - III (Fabrika Ayarlarına Dönüş)

Büyük ihtimalle C'de her türlü yöntemi deneyip, henüz 10 MB bile boş yer göremediyseniz, bu yöntem benim boş alanımı 3 MB'dan yaklaşık 20 MB'a çıkarmıştı, sizinkini de çıkaracaktır... Ve hatta, kullandığım adımlardan bazılarını yapmazsanız, 35-40 MB'a kadar boş yeriniz olur.

Herşey Sil Baştan

Evet yapacağımız işlem tamamiyle Fabrika Ayarları'na dönüş, formatlama, ve gereksiz ayrıntıların elimine edilmesi üzerinde dayanıyor.. Ayrıca, bu yöntemi en az bir kere uygulayarak, Fabrika Ayarlarına Dönüş fobimizden de kurtulmuş olacağız... Aşağıda yaptığım işlemleri ve herbir adımdan sonra ne kadar hafıza açığa çıkardığımı yazıyorum...

1 - OviSuite kullanarak Cihazınızın Backup'ını alın, backup herşeydir, backup sizi kurtarır, dolayısıyla herşeyi almaya özen gösterin, bundan sonra düzenli aralıklarla backup alın. Ufak bir ayrıntı, eğer uygulamalarınızı sıfırdan kuracaksanız, backup alma işlemi sırasında Telefon Ayarları ve Uygulamalar kısmını devre dışı bırakın.. O zaman da, önemli olduğunu düşündüğünüz uygulamaların bir listesini bir kenara kaydedin. Çünkü format çekme ihtimalimiz var... Ve eğer çekersek, bu uygulamaları backup içermediği için yeniden kurmamız gerekecek.

2 - Depo Hafıza'ya format çekin (tamamen opsiyonel)... Eğer çok fazla mp3 falan yüklü ise, mesela 32 GB'dan 10 GB boşsa, hata alabilirsiniz, bu durumda, öncelikle bazı dosyaları manuel silin, sonra formatlamayı deneyin...

3 - *#7370# yazıp, cihazın fabrika ayarlarına dönmesini sağlayın. Default şifre 12345...

4 - Cihazınızın başlangıç ayarlarını tamamlayın (Yer, Zaman gibi)

Bu noktada C üzerinde 48,5 MB boş yer var...

5 - OviSuite veya Nokia Software Updater ile cihazın firmware'ini yeniden yükleyin (ne olur ne olmaz)

6 - Depo hafızayı formatladığınız için Haritalar uygulaması düzgün çalışmayabilir, bunu aşmak için, cihazınız PC'ye bağlı olmadan, bir defa Haritalar uygulamasını açın ki, depo hafızada gerekli klasörleri yaratsın..

7 - OviSuite üzerinden yazılım güncellemelerini yükleyin (Araçlar > Yazılım Güncellemeleri) , önünüze liste çıkacak, gerekli görmediklerinizi yüklemeyin, mesela ben Nokia N-Gage'i kurmadım, lazım olursa kuracağım. Toplam 7 uygulama kurdum.

Bu noktada C üzerinde 26,2 MB boş ver var


8 - Yine OviSuite ile backuplarınızdan geri dönün.

Bu noktada C üzerinde 22,6 MB boş yer var..
Son olarak ilk OviStore kullanımımda bu uygulamayı da güncelledi ve son olarak 19,2 MB ile bitirdim...

Daha önce belirttiğim gibi, bazı uygulamalar mecburen C'yi kullanıyor, bunları kurmazsanız daha çok yere sahip olursunuz. Ya da benim gibi, kurup, ardından yeni bir FirmWare güncellemesinde bu zorluğun giderilmesini bekleyebilirsiniz...

Umarım bu yazı C sürücüsünde yaşadığınız yer problemine bir nebze yardımcı olur.

Not : Bu işlemi bir kez daha yapmak zorunda kaldığımda güncellemelerden sadece üç tanesini kurdum, Ovi Haritalar, Zaman Dilimi ve Hafıza Düzenleyici, diğerlerini çok zorda kalırsam kuracağım. Ve bu şekilde yaptığım kurulumda, backup'lar ve OviStore güncellemesi ile birlikte 30 MB kazandım. Sanırım deneyim kazandıkça boş yerim artacak :)

No comments: