Tuesday, August 17, 2010

Pil ömrü ile ilgili ne gibi önlemler almalıyım?

En sevdiğiniz strateji oyununun en kritik yerinde, veya keyifli keyifli müzik dinlerken, ya da sevdiğiniz bir filmi cihazınızdan izlerken, bir anda keyfinizi kaçıracak bir uyarı alırsınız. Piliniz azalmıştır ve acilen şarj etmeniz gerekmektedir. Ne kadar gıcık bir durum değil mi? Gıcık olduğu kadar çok da doğal bir durum. Peki pil ömrünü uzatmak veya bu tarz gıcık bir durumda kalmamak için ne yapmak gerekir. Evet, işte bu yazının içeriği bu...


En son verilecek öneriyi en baştan veriyorum. Eğer cihazınızın pil ömrünün ilk günkü gibi kalmasını ve hiç bitmemesini istiyorsanız. Şu anda cihazınızı kapatın, kutusuna koyun ve kullanmayın... Evet, verilebilecek en iyi öneri bu olsa gerek, çünkü N97 cihazınızı tam kapasite kullanacaksanız, cihazınızı gecede bir şarj etmeye hazırlanın. Yok, ben sadece telefonla konuşurum, arada bir de mesaj yazarım diyorsanız, o ayrı... Fakat elinizde N97 varsa, ve sadece bunu yapıyorsanız, bir kere daha düşünmeniz gerekiyor.


Şarj aleti seçimi

Bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk konu, şarj aletinizdir, Nokia cihazınızla, kutusundan cihaz için çıkan şarj aletini kullanın. Çünkü, bu şarj aleti, sizin Nokia cihazınız için tasarlanmıştır ve en iyi pil kullanımı için bu şarj aleti önerilir.

Wi-fi taraması


Cihazınızın pilini en çok tüketen uygulamalardan birisi, wi-fi taramasıdır, 10 dakikada bir (en fazla verebileceğiniz süre) tüm wireless'ları arayıp sizin için listeler. Bu ayarı eğer kablosuz kullandığınız bir alanda değilseniz pasif hale getirmekte fayda vardır.

Ayarlar > Bağlantı > WLAN > Seçenekler > Ayarlar > WLAN varlığını göster


kısmını "Asla" olarak seçin. Eğer kablosuz kullanmak istiyorsanız, aynı kısma gelip ayarı eski haline getirebilirsiniz.

Bildirim Işıkları

Bildirim ışıklarını kapatarak da en azından bir pil tasarrufu yapılabilir.
Ayarlar > Telefon > Bildirim Işıkları kısmında Beklemede ışığı ve Bildirim ışığı ayarlanabilir.

Ne onlarla, ne onlarsız

Widget'lar en çok pil tüketen uygulamalardır, gereksiz gördüğünüz durumlarda dashboard'dan "içeriği gizle" diyerek bir miktar tasarrufu da buradan yapabilirsiniz. Ama tamamen vazgeçmek, N97'nin nimetlerinden faydalanmamak demek.

Peki, pilin durumunu nasıl takip edebilirim, pil ömrünü artırmak için pilin durumuna göre telefon ayarlarını değiştiren uygulamalar var, onlar başka bir yazının konusu olur. Fakat pilim ne durumda, ne kadar müzik dinlerim, ne kadar film izlerim sorularının cevabını Battery Life uygulaması ile bulabilirsiniz. Çok basit bir ekranda, gayet anlaşılır bir sunumu var, fakat tüm diğer pil miktarı hesaplayıcıları gibi, yaklaşık bir sonuç sunar.



Ayrıca bu uygulamanın şirin bir de home screen widget'ı var...



Uygulama ücretsiz, kurup kullanmak da size kalmış, bu konuda sizin fikriniz varsa, paylaşmakta çekinmeyin...

Ovi store linki

http://store.ovi.com/content/48052

No comments: